štvrtok 20. júla 2017

Účtovné, hráč, rodič ... Akí sú atléti, keď opustí štadión?

Už len zo zanieteného tónu, akým o nich rozpráva, možno poznať, ako veľkú vášňou pre neho sú. "Ponoríte sa do iného sveta a nevnímate nič iné," líči bežec Pavel Maslák. Videohry sa pre neho stali kratochvíľou, u ktorej zabúda na bežné starosti.

Zrejme nikto ďalší z českej atletickej elity si v nich nemá záľubu tak ako on. "Odreagujte sa u nich asi najviac. Nedávno som si kúpil Zaklínača 3, ale inak hrám hlavne dotujú, "pripomenul svoju obľúbenú záľubu, stratégiu pre viac hráčov, ktorá vyžaduje rýchle reakcie, kooperáciu so spoluhráčmi a taktické myslenie.

Uvedomuje si, že z hľadiska fyzického to ideálne relax nie je. "Človek v podstate len sedí alebo leží.Ale hlava si odpočinie totálne. "

A presne to atléti počas nabi té sezóny potrebujú. Každý deň chodí na tréningy, často plánujú sústredenie, veľa času strávi na akciách po celom svete. Voľno majú relatívne krátke, obyčajne týždeň v marci po halovej sezóne, potom pár týždňov v októbri po tej vonkajšej. Aj preto vďačne využívajú každú voľnú chvíľu, kedy môžu nechať telo a hlavu odpočinúť.

Takéto príležitosti im paradoxne ponúkla tiež cesta do Grécka. Tá sa síce pochopiteľne spájala predovšetkým so športovými "povinnosťami" v rámci majstrovstiev Európy družstiev, zároveň ale umožnila atlétom stretnúť sa s kolegami, ktoré cez rok tak často nevidí.

"Takto v pokoji sa normálne nezídeme.Povieme si zážitky, to na tom mám rada, "rozprávala oštepárka Barbora Špotáková. V hlavnom meste Kréty si najprv v piatok ohmatala štadión Pankrition, v príjemnom sobotňajšom večeri potom poslala oštep do vzdialenosti 62,56 metra. Súťaž vyhrala, pri spela českému tímu plným počtom bodov, aj preto sa s pokojným svedomím mohla tešiť, až sa zase ponorí do Stredozemného mora. "Skočím tam na pár minút. Človek musí využiť každú sekundu na načerpanie energie, tým skôr, keď vie, že doma je hnusne, "opisovala.

A tiež preto, že v Česku strávia väčšinu voľného času rodičovskými povinnosťami so synom Jankom. "Aj s ním je to relax, ale tu si predsa len od všetkého odpočiniem."

Z atlétov nie je jediná, ktorá doma voľné chvíle hľadá ťažko.Zraneniami stíhanému prekážkar Petru Svobodovi kradnú voľný čas neustálej rehabilitácie. "To je moje celodenné kratochvíle," pousmeje sa. "Ale inak je najväčším relaxom ísť s priateľkou do kina."

Výškařka Oldřiška Marešová zase okrem atletickej kariéry zvláda aj prácu účtovník. "A na nič iné už mi nezostáva čas," priznáva. "Sedím v práci pri počítači a predstavujem si, že takto regenerujte."

prekážkarka Zuzana Hejnová od atletického života "vypína" výlety mimo Prahu. "Chodím na prechádzky alebo si len čítam.Som s ľuďmi mimo atletiku, ktorí to nerieši alebo tomu nerozumie. "

Podobne ako ďalšie vie, že tých ostatných si počas roka užije až až.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára